Şekil renkleri

Metin renkleri


Bizi Sosyal Medyada Takip Edin

Hasta Nasıl Namaz Kılar?

7 yıl önce
1.372 izlenme
Favorilerime Ekle
Favorilerimden Çıkar
Lütfen bekleyiniz...
Geniş Ekran Dar Ekran
Reklam 5 saniye sonra kapanacak.
Reklam
Reklamı Geç

Hasta Nasıl Namaz Kılar?
Eğer şiddetli bir elem (ve ızdırab) yüzünden hastanın ayakta namaz kılması büsbütün imkansızlaşır veya zorlaşırsa, yahut da bu yüzden hastalığının artmasından veya iyileşmesinin yavaşlamasından korkutursa, hasta, dilediği gibi otururki en doğrusu da budur ve namazını oturduğu yerde rükû ve secdeyle kılar. Eğer böyle bir durum mevcut değilse durabildiği ölçüde ayakta durur ve namazını öyle kılar. Rükû ve secde etmek de mümkün değilse oturduğu yerde îmâ ile kılar. îmâ ederken rükû için eğildiğinden daha fazla eğilir, aksi halde caiz olmaz. Üzerine secde etmek için yüzüne doğru herhangi bir şey yükseltmez. Ancak, yükseltmekle beraber başını da aşağı indirse caiz olur, aksi halde caiz olmaz. Oturmak da imkânsızlaşırsa, sırt üstü, yahut yan tarafına yatarak îmâ eder, ancak birinci şekilde îmâ etmek daha iyidir! sırt üstü yatanlar yüzlerinin gök yüzüne doğru değil de kıbleye yönelmesini temin için başlarının altına yastık koyarlar. Bir de ayaklarını kıbleye doğru uzatmamak       için dizlerini mümkünse yukarı kaldırmaları uygun olur. Eğer hastanın îmâ ile de kılması mümkün olmazsa, kendisine söylenilenleri anladığı sürece namazı tehir eder. el-Hidâye’de doğru olanın bu olduğu söylenilmiştir. El-Hidâye sahibi, beş vakit namazdan daha fazla bir müddetle îmâ edemeyecek   bir halde kalırsa, kendisine söylenilenleri anlasa bile hastanın, kılamadığı namazlarını kaza etmeyeceği kesin bir dille ifâde edilmiştir. Bunu Kâdîhan doğruladığı gibi aynı husus el-Muhît’te de doğrulanmış olup şeyhu’l-İslâm (Hâherzâde) ile Fahru’l-İslâm es-Serahsî dahi bu görüşü tercih etmişlerdir.           Ez-Zahiriyye’de bunun diğer görüşler çerisinde en sağlamı ve en açığı olduğu,
fetvanın da bu yönde serildiği söylenilmektedir. Öte yandan bu görüşün tercihe şayan olduğunu söyleyen el- Hulâsa’yı el-Yenâbî’ doğrulamış ve Ve’l-Vâlicî de teyid etmiştir, Allah Teâlâ hepsini rahmetiyle kucaklasın.

Reklam
BU VİDEOYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorum Yap

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bu konuya henüz bir yorum yapılmadı.