İHRAMLIYA YASAK OLAN ŞEYLER (CİNAYETLER)
İHRAMLIYA YASAK OLAN ŞEYLER (CİNAYETLER)
Yasakların (Cinayetlerin) Kısımları
Yasaklar (cinayetler) ikiye ayrılır:
1- Bizzat ihramla alâkalı yasaklar
2- Haram (Harem-i şerif) ile ilgili yasaklar.
İhramla ilgili yasaklar dört kısma ayrılır:
1- Bunlardan bir kısmı kurban kesmeyi gerektirir,
2- Bir kısmı sadaka vermeyi gerektirir,
3- Bir kısmı sadakanın altında bir şey vermeyi ve
4- Diğer bir kısmı da değerini vermeyi gerektirir.
Ne Zaman Kurban Kesmek Gerekir?
Yetişkin bir ihramlı, uzuvlarından birine koku sürdüğü yahut başına kına yaktığı veya yağ ve benzeri şeyler
süründüğü, yahut bir gün boyunca dikişli birşey giyindiği veya (bu kadar müddet) başını örttüğü, yahut başının dörtte birini tıraş ettiği veya tek bir mahalde ellerinin veya ayaklarının tırnaklarını kestiği yahut sadece ellerinin tırnağını kestiği yahut daha önce belirttiğimiz vaciplerden birini terkettiği zaman kurban kesmesi gerekir.
Ne Zaman Sadaka Vermek İcâb Eder
Koku süründüğü, yahut bir günden az bir süre için dikişli birşey giyindiği veya (bu kadar müddet için) başını örttüğü, yahut başının dörtte birinden az bir kısmını tıraş ettiği yahut tek bir tırnağım kestiği, yahut kudüm veya sader tavafını abdestsiz yaptığı ve cemrelerden birine taş atmadığı zaman sadaka vermesi gerekir. Sader tavafının her şavtı ve cemrelerden birinde atılmayan her taş için sadaka vermek icab eder. Bu zikrolunanlardan her biri için sadaka olarak, yarım say buğday veya bunun kıymeti verilir.
Ne Zaman Sadakadan Daha Azını Vermek Gerekir?
Yetişkin bir ihramlının bit veya çekirge gibi şeyleri öldümesi hâlinde dilediği birşeyi sadaka olarak verir.
Ne Zaman Sadakanın Kıymetini Vermelidir?
Yetişkin bir ihramlı, bir kara av hayvanını öldürdüğünde iki dil ve salih kimse bunun değerlendirmesini yapar. Eğer kıymetli, bir hedy kurbanının ki kadar olursa, (bu fiili irtikâb eden ihram-ı) dilerse kurbanı satın alır, onu Harem hududları dahilinde keser ve tasadduk eder; dilerse yemek satın alarak fakir fukaraya dağıtır ve her fakire yarım sa’ buğday verir; dilerse her fakire vereceği yemek yerine bir gün oruç tutar. Öldürülen avın kıymeti, bir kurbanın değerine ulaşmaz ise avı öldüren kimse yukarıda bahsedildiği şekilde yemek satın almak ile oruç tutmak arasında bir tercih yapar.
İhramlının karga, akrep, fare, ısırıcı köpek, sivrisinek, kan pire, kene yahut kaplumbağa veya av (niteliğinde) olmayan herşeyi öldürmesi halinde herhangi birşey lâzım gelmez.