Geçmiş Namazlar İçin Ezan ve Kamet Okunmalımı
Geçmiş Namazlar İçin Ezan ve Kamet Okunmalımı
Geçmiş namazlar için hem ezan ve hem de kamet okunur. Birden fazla kılınacak geçmiş namazların *1 ilki için dahi ezan ve kamet okumalıdır. Kaza edilecek geçmiş namazların ilki dışındaki kaza namazlarında, eğer aynı yerde kılnacaksa, ezan değilse bile kameti terketmek mekruhtur.
*1 En iyisi geçmiş namazların her biri için ezan ve kamet okumaktır. Nitekim Ahzab (Hicretin dördüncü yılında meydana gelen Hendek Muharebesi) günü kâfirler, Rasûl (Aleyhissalâtü vesselam)’ün, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarını kaçırmasına sebep olunca, Peygamber Efendimiz (Sallallahu aleyhivesellem) Bilâl (Radıyallahu anhe, bu namazların her biri için ezan ve kamet okumasını söylemiş ve mezkûr namazları sırasıyla kaza etmişti.
İmam Mâlik b. Enes (Radıyallahu anh)’in el-Muvatta’sında Zeyd b. Es-lem’den rivayet edilen bir hadis-i şerifde şöyle denilmektedir: “Rasûlullah (Aleyhisselâm), bir gece Mekke yolunda konaklamış ve namaza kaldırması için Bilâl’i görevlendirmişti. Hem Bilâl ve hem de diğerleri uyuyakaldılar. Uyandıklarında, güneş çoktan doğmuştu. Bunun üzerine Rasûlullah (Aleyhisselâm) insanlara, (bineklerine) binip bu vadiden uzaklaşmalarını emretti ve; “Burası şeytan vadisidir” dedi. (Bineklerine) binip vadiden uzaklaştılar. Sonra Rasûlullah, (bir yere gelince) inmelerini ve abdest almalarını, Bilâl’e de (geçirdikleri) namaz için ezan ve kamet okumasını emretti, sonra da birlikte namaz kıldılar.”