Oruçluya Mekruh Olan Şeyler
Oruçluya yedi şey mekruh olup şunlardır:
(1) Bir şeyi tatmak
(2) Özürsüz olarak herhangi bir şey çiğnemek, *1
(3) Sakız çiğnemek, *2
(4) Meninin gelmesinden veya cinsel ilişkiyle sonuçlandırmaktan emin olunmadığı takdirde Öpmek
(5) Oynaşmak, ki rivayetin zahirine göre de bu böyledir;
(6) Tükrüğü ağızda (kasden) biriktirip yutmak,
(7) Tedavi maksadıyla vücuttan kan çıkartmak,*3 ve kan aldırmak gibi bünyeyi halsiz bırakacağı zannolunan şeyler yaptırmak.
*1 Mekruh olmasının sebebi, orucun bozulmaya maruz bırakılmış olmasındandır. Tutulan oruç, farz olsun nafile olsun bu konuda herhangi bir fark yoktur.
*2 Sakız ağacı (günlük, kenger vs.)den elde edilen sakızı çiğnemek, tükrükle içeriye herhangi birşey gitmese bile mekruhtur. Çünkü sakız çiğneyeni görenler onun birşey yediğini zannederler.
Bu şekilde insanların yanlış anlamalarına yol açacak davranışlarda bulunmak doğru değildir. Nitekim Peygamberimiz (Aleyhisselâm): “Allah’a ve âhiret gününe inananlar, (kendilerini) töhmet altına sokacak davranışlardan kesinkes kaçınsınlar” buyurmuşlardır. Ali b. Ebu Tâlib (Kerremallahu vecheh) de şöyle buyurmuşlardır: “Red ve inkâr etme durumunda kalacağın bir sözü sarfetmekten sakın, isterse öne
sürecek bir mazeretin bulunsun.” Eğer tükrükle birlikte içeriye birşey gidecek olursa oruç bozulur. Tükrükle içeriye giden şeyler üç türlüdür: İster oruçlu değilken çiğnenmiş olsun ister olmasın, sakız siyahken içeri giden; oruçlu değilken çiğnenmemiş bulunan beyaz sakızla (içeriye giden); oruçlu değilken çiğnenmiş ve fakat dağınıklıktan kurtulmamış beyaz sakızdan içeriye giden şey… İçeriye birşeyin gitmesine yol açmayan beyaz sakız, oruçlu değilken çiğnenmiş ve (dağınıklıktan kurtularak) tamamen toplu bir hale gelmiş olan beyaz sakızdır. İşte oruçluyken çiğnenmesi mekruh olan sakız bu sakızdır.
*3 Yorucu bir iş de tıpkı tedavi maksadıyla vücuttan kan çıkartmak ve kan aldırmak gibidir. Çünkü bu gibi
davranışlar orucun bozulmasına yol açabilirler.